In tegenstelling tot de sociale bijdragen geeft de vennootschapsbijdrage je geen extra voordelen.
Wat koop je er dan wel mee? Op het eerste zicht niet veel. Hoewel? Met de opbrengst van de vennootschapsbijdragen bouwt de overheid aan een beter sociaal statuut voor zelfstandigen.
Klinkt dat ver van je bed? Werp dan even een blik op onderstaande recente beslissingen. Het budget dat daarvoor werd vrijgemaakt, vloeit deels voort uit de opbrengsten van de vennootschapsbijdragen.
Hoeveel je betaalt is afhankelijk van het balanstotaal van het afgesloten boekjaar van je vennootschap. Het gaat dus om een wettelijk vastgelegd bedrag, ongeacht je sociaal verzekeringsfonds.
Balanstotaal 2013 | Vennootschapsbijdrage 2015 |
Kleiner dan 646.787,86 euro | 347,50 euro |
Groter dan 646.787,86 euro | 868,00 euro |
Wanneer je precies bijdraagt hangt af van de oprichtingsdatum.
Vergeet niet: als zelfstandige met een vennootschap geniet je ook van tal van fiscale voordelen. Die wegen veel zwaarder door dan de beperkte som van de jaarlijkse vennootschapsbijdrage.
Sommige bedrijven zijn vrijgesteld van betaling. Grosso modo gaat het om ‘startende’ of ‘slapende’ bedrijven.
Als startende vennootschap kom je in aanmerking voor een vrijstelling van de vennootschapsbijdrage tijdens de eerste drie jaar, als je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Als je vennootschap gedurende een volledig kalenderjaar niet actief is geweest, kan je op basis van een attest van non-activiteit een vrijstelling bekomen. Dit attest vraag je aan bij de Federale Overheidsdienst Financiën (controle vennootschappen).
Naast de vennootschapsbijdrage betaal je als ondernemer ook sociale bijdragen. Daarmee bouw je wel individuele sociale rechten op. Deze blogpost en infografiek zetten al je rechten op een rij.
Bron : http://blog.xerius.be/zelfstandigen/zelfstandige/waarom-betaal-je-vennootschapsbijdrage?utm_campaign=Communicatie+partners+-+BKH+%26+Accountants&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=42188676&_hsenc=p2ANqtz-8AaTErET3wOVVG0oBX5xFPsmIR7dslnSElZ3vxX2LjGxTHa_9ellr_YvZt9dg4LTUv8XX-O0-F5-fWtdjRvBv-aNPzbA&_hsmi=42188676
Vanaf 2025 is er een hervorming in de BTW-wetgeving Afschaffing van de rekening-courant Een belangrijk deel…
Bart De Wever’s nieuwe supernota ligt nu op tafel en bevat plannen voor hervormingen in de…
Een veelvoorkomende kwestie die we regelmatig horen bij onze klanten betreft bewijslast. Zowel opmerkingen zoals…
Vanaf 1 januari 2026 zullen bijna alle B2B-transacties in België verplicht digitaal gefactureerd moeten worden.…
De maatschappelijke zetel is het officiële juridische adres van je onderneming waar het dagelijkse beheer…
Er gelden vanaf 2023 nieuwe regels inzake de controletermijn van de BTW. Die is in…