Het einde van de rekening-courant: Nieuwe btw-regels

Vanaf 2025 is er een hervorming in de BTW-wetgeving

Afschaffing van de rekening-courant Een belangrijk deel van de hervorming is het afschaffen van de rekening-courant, die nu wordt gebruikt voor betalingen, teruggaven, schulden en tegoeden. Deze wordt vervangen door de nieuwe provisierekening btw, die belastingplichtigen meer flexibiliteit biedt bij het beheren van hun btw-tegoeden en -schulden.

Nieuw sanctiemechanisme: de vervangende aangifte Met het verdwijnen van de rekening-courant verdwijnt ook de speciale rekening voor laattijdige aangiften of niet-betaling van btw-schulden. Vanaf 2025 wordt het niet indienen van aangiften bestraft met een vervangende aangifte. De administratie stelt dan een bedrag vast op basis van de hoogste betaalpositie van de afgelopen twaalf maanden (minimaal €2.100).

Verlengde aangiftetermijn voor kwartaalaangevers De indieningstermijn voor kwartaalaangiften wordt met vijf dagen verlengd, dus deze moeten voortaan uiterlijk op de 25ste van de maand worden ingediend. Voor maandelijkse aangiften blijft de termijn hetzelfde.

Gewijzigde teruggaafprocedure De teruggaafprocedure wordt ook aangepast. Teruggave via de btw-aangifte geldt voortaan alleen voor de lopende aangifteperiode. Tegoeden uit eerdere periodes moeten via de nieuwe provisierekening worden teruggevraagd. Maandaangevers kunnen hun btw-tegoeden zonder speciale vergunning maandelijks terugvragen en deze binnen twee maanden na de aangiftetermijn ontvangen.

Betaling via domiciliëring Belastingplichtigen kunnen hun btw-schulden voortaan via domiciliëring betalen, wat het proces eenvoudiger en efficiënter maakt.

Nieuwe btw-procedureregels Er komen nieuwe regels die belastingplichtigen verplichten binnen één maand te reageren op schriftelijke verzoeken om informatie van de administratie. Als er niet op tijd wordt gereageerd, kan de administratie het btw-tegoed als bewarende maatregel inhouden.

Inwerkingtreding Deze nieuwe regels gaan in op 1 januari 2025, zoals bevestigd in het Koninklijk Besluit.